Z Lázní Darkov bez bolestí

Přečtěte si krátký rozhovor s našim stálým klientem, vášnivým filatelistou a sběratelem panem Jiřím.


Odkud jste k nám přijel?

Do Lázní Darkov jsem přijel z Písku v jižních Čechách.

Co vás přivedlo do našich lázní?

Bechtěrevova choroba.

Kdy se u vás tato nemoc začala projevovat?

Bylo to v roce 1978 kdy mi bylo 28 let.

Zjišťoval jste si už v té době, jestli je možné dostat se s touto diagnózou do lázní?

Tou dobou u mě zjistili, že se mi odvápňují kosti a začaly mi praskat obratle. Na klinice v Praze mi odhalili těžkou osteoporózu. Tento problém postihuje především starší lidi a tak byli doktoři docela vyděšení, že se tato nemoc objevila u tak mladého člověka. Léčba probíhala úspěšně, ale zjistilo se, že mám srostlé obratle a následně mi diagnostikovali právě Bechtěrevovu chorobu. Poté jsem dostal invalidní důchod a předepsané lázně.

Vzpomínáte si na svoji první návštěvu Lázní Darkov?

Měl jsem opravdu velké bolesti a při první návštěvě Darkova se to hodně zlepšilo. Tenkrát mě prohlížel MUDr. Ctirad Bastl, který řekl “Tobě to pomůže, ale musíš to třikrát opakovat”. Poprvé jsem tady byl s holema, podruhé s hůlkou a potřetí jsem odcházel bez ní. 

Jste u nás již stálým klientem, vzpomenete si kolikrát jste v Lázních Darkov byl?

To vám můžu říct naprosto přesně, jsem tady po čtyřicáté čtvrté. Do lázní jsem několikrát vyrazil i jako samoplátce dvakrát do roka. 

Co vám u nás nejvíc pomohlo?

Jednoznačně minerální voda Jodobromová solanka. Kvůli popraskaným obratlům jsem měl omezené možnosti pohybu a cvičení jsem podstupoval převážně dechová, abych neztuhl.

Pro bechtěreviky je charakteristické časté cvičení, jak to máte vy?

Přesně tak, nesmíte být pohodlní. Doma cvičím každý den s tyčí, hlavně dechové cviky a různá protažení těla. K tomu jsem se od kamaráda naučil protahovat o zárubně dveří, kde si srovnám záda. Velmi to pomáhá.

Vidíte nějaký rozdíl, když cvičíte doma nebo s našimi fyzioterapeuty?

Samozřejmě je lepší cvičit s terapeutem. Když cvičíte doma sám, může se stát, že vás při cvičení něco zabolí a vy si ulevíte. V tomto je výhoda cvičit se specialistou, který vidí, že něco není v pořádku, pomůže vám dotáhnout cvik do konce a tím vás krásně uvolní.

Doporučil byste Lázně Darkov lidem, kteří u nás ještě nebyli?

Budu mluvit za sebe. Darkov mi hodně pomohl a troufám si říct, že mi prodloužil život. Zejména jodobromová solanka vás dokáže zbavit bolesti, ale je to specifická léčba a na každého může působit jinak. Určitě velkou roli hraje i opakování lázeňského pobytu a vydržet. Výsledky se dostaví.