Terapie rázovou vlnou pomůže od bolesti

Unikátní neinvazivní řešení bolesti s urychlením léčebného procesu tzv. terapie rázovou vlnou je ideální volbou pro léčtu tzv. tenisového lokte, skokanského kolene a patních ostruh.  Jak funguje? Akustická vlna přenáší vysokou energii do bolestivých míst a spouští regenerační a rekonstrukční procesy v jednotlivých tkáních. V estetické medicíně se rázová vlna nejčastěji používá k ovlivnění jizev, celulitidy a strií.


TERAPIE RÁZOVOU VLNOU

Na nejčastější otázky odpověděl specialista na terapii rázovou vlnou, fyzioterapeut Tomáš S.

Kdy se rázová vlna používá?
Rázová vlna se používá v celé škále poruch pohybového aparátu. Příkladem je bolestivé rameno, spoušťové body (trigger points), patní ostruha, epikondylitis (tenisový, golfový loket), achyllodynie (bolestivost v oblasti Achillovy šlachy) , latelární tendinopatie (tzv. snovanské koleno) či bolest v oblasti SI (sakroiliakálního neboli křížokyčelního) kloubu.

Je ošetření rázovou vlnou bolestivé?
Aplikace rázové vlny může být nepříjemná, dokonce i místy bolestivá. Záleží na poškozené a bolestivé tkáni svalů. Po aplikaci dochází k odeznění bolestivých projevů nebo k přechodnému zhoršení bolesti, která zapříčiňuje uzdravování tkáně.

Kolikrát je potřeba terapii rázovou vlnou absolvovat?
Většinou bývá doporučováno 3 až 5 ošetření Mezi jednotlivými aplikacemi by měl být rozestup alespoň 3 dny. Dle diagnózy se může počet aplikací lišit.

Jaký režim dodržovat po aplikaci rázovou vlnou?
Aby došlo k maximalizaci účinku, pacient by měl dodržovat 2 až 3 dny klidový režim. Jedná se především o vyloučení činností, které vedly ke vzniku obtíží.

Je tato terapie hrazena zdravotní pojišťovnou?
Jedná se o samopláteckou proceduru. Zdravotní pojišťovna tento způsob léčby nehradí.

Kdy není vhodné absolvovat terapii rázovou vlnou a jak to zjistit?
K léčbě rázovou vlnou je potřeba přistoupit až po konzultaci s ošetřujícím lékařem. Rázová vlna by se nikdy neměla aplikovat u pacientů s nádorovým onemocněním nebo poruchami krevní srážlivosti, tedy ani u antikoagulační terapie. Také by se neměla použít u pacientů s polyneuropatií. Další kontraindikací je terapie lokálně aplikovanými kortikoidy v místě ošetření rázovou vlnou – terapie by se v tomto případě odložila o 3 až 6 týdnů. Existují i další kontraindikace, které musí znát lékař nebo fyzioterapeut, který rázovou vlnu aplikuje.


Terapii rázovou vlnou si můžete objednat online na eshop.laznedarkov.cz/razova-vlna-karvina.